Delfzijl Repeater Group
Wat is WIRES-X?

WIRES (Wide-Coverage Internet Repeater Enhancement System) is een internetcommunicatiesysteem dat het bereik van radioamateurcommunicatie uitbreidt.  Voor WIRES-X wordt een amateurknooppuntstation dat verbinding maakt met internet gebruikt als toegangspunt en verbindt het de draadloze communicatie met internet. Stations van gebruikers kunnen communiceren met andere amateurstations over de hele wereld via een knooppunt binnen het radiogolfbereik.

WIRES-X-functies

WIRES-X ondersteunt de digitale C4FM en de heldere en heldere spraaktechnologie zorgt voor een hoge geluidskwaliteit. Door digitale C4FM-gegevens te herhalen zoals het is via internet, kunnen gebruikers genieten van heldere spraakcommunicatie, zelfs als ze duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn. Dor gebruik te maken van de digitale communicatie is de WIRES-X bediening eenvoudig, gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Verschillende nieuwe functies en spraakcommunicatie vergroten de mogelijkheden om te genieten van de werking van het amateurradiostation.

Smart Access-functies

WIRES-X maakt automatisch verbinding met nodes en kamers via internet. U hoeft geen verbindings-ID's meer te verifieren of omslachtige DTMF-verbindingscodes te verzenden. Informatie over knooppunten en kamers wordt uitgewisseld via C4FM Digitale signalering. Dankzij de automatische herverbinding met het vorige contact, hoef je alleen maar op PTT te drukken en te beginnen met praten. Zoek eenvoudig naar nieuwe knooppunten en kamers en start onmiddellijk communicatie wanneer u een ID vindt die uw interesse wekt.

Activiteitenmonitor Functie

Momenteel actieve knooppunten en kamers kunnen in realtime worden doorzocht en worden bekeken op het display van uw transceiver. De weergavelijst is gesorteerd op het aantal stations dat momenteel op de kamer is aangesloten, met andere woorden op populariteit. Hierdoor kunt u snel andere actieve stations vinden om mee te communiceren. Node-eigenaren kunnen vrijelijk een kamer-ID maken met letters en cijfers. De ID werkt een beetje als de naam van een persoon. Makkelijk te begrijpen, betekenisvolle namen, unieke namen, gedenkwaardige namen... het is allemaal mogelijk en kan gericht worden gebruikt. Een geschiedenis van eerdere nodes en kamers en een geheugenfunctie met vijf categorieen maken het een fluitje van een cent om een ??bepaalde ID te vinden en ermee te verbinden.

Nieuwsstation-functie

Nieuwsbulletins (berichten, afbeeldingen, spraakmemo's) kunnen vrij worden geupload naar nodes en kamers. Andere gebruikers kunnen de opgeslagen nieuwsinformatie downloaden. Zo zijn bijvoorbeeld verkeersinformatie of ander lokaal nieuws te delen, of een momentopname van een ontmoetingsplek naar collega-operators te sturen, maar ook talloze andere toepassingen mogelijk. Het maakt niet uit of iemand dichtbij is of in een land ver weg. WIRES-X biedt een manier om barrieres van afstand, tijd of zelfs taal te overwinnen. Welkom in een wereld van ongekende mogelijkheden voor verbinding en communicatie via amateurradio en internet.

Vooraf ingestelde zoekfunctie

Zoek en maak verbinding met lokale knooppuntstations met een simpele druk op de knop. Het systeem verkrijgt automatisch informatie over knooppuntstations en stelt de vereiste frequentie en digitale codeparameters in. Overal waar een WIRES-X lokaal knooppuntstation is dat bereikbaar is voor amateurradio, zijn ingewikkelde stappen voor verbindingsbewerkingen niet langer nodig. Knoopstation-ID, plaatsnaam, evenals afstand en peiling worden op het display van de zendontvanger aangegeven en kunnen in een oogopslag worden gecontroleerd. * Nu kunt u met gemak en vertrouwen wereldwijd communiceren. (* Alleen indien gepubliceerd door het knooppuntstation)

Andere opvallende kenmerken

Digitale/analoge wederzijdse communicatie

WIRES-X ondersteunt natuurlijk ook traditionele analoge FM-gebruikers. Niet alleen kunnen analoge FM-zenders een QSO met elkaar hebben, WIRES-X staat C4FM Digital-zenders ook toe om te communiceren met analoge FM-zenders. WIRES-X is een FM-vriendelijke digitale oplossing, omdat amateurradio operators altijd in staat moet stellen om vrijelijk over de hele wereld te communiceren.

WIRES-X gebruiken voor communicatie via internet

Gewoon door toegang te krijgen tot een lokaal WIRES-X-knooppunt met behulp van een C4FM digitale transceiver, kunt u genieten van de C4FM digitale communicatie, zoals de hoogwaardige QSO- en nieuwsfunctie met stations die zich ver weg bevinden, inclusief buitenlandse stations via internet, zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. Het gebruik van een C4FM digitale transceiver maakt een zeer eenvoudige toegang mogelijk door de instructies op het scherm te volgen. Digitale functies zijn niet beschikbaar op een analoge FM-transceiver, maar een audio-QSO kan worden uitgevoerd met een analoog FM-station of een digitaal C4FM-station via WIRES-X.

Volg de eenvoudige stappen hieronder om WIRES-X te bedienen.

Stem je transceiver af op de frequentie 438.500 MHz (-7.6 MHz shift, zendfrequentie 430.900 MHz). Zet je transceiver vervolgens in de mode DN en druk op de (D)X toets. Je zendt nu een digitaal signaal naar de repeater die hierop zal reageren met een connect. Lukt het niet de eerste keer, druk dan nogmaals op de (D)X toets tot je een connect ontvangt. Nadat de repeater de node-ID en de plaatsnaam op het scherm verschijnen, kun je het nodestation gebruiken.

Voor het zoeken naar een node of kamer zijn de handige en praktische methoden beschikbaar.

ALL
Geeft de lijst weer, gesorteerd in aflopende volgorde van de ruimte met het meeste aantal activiteiten (de meeste aangesloten knooppunten).

Search & Direct
Een knooppunt of kamer-ID zoeken op trefwoord

ID
Dit is handig als u een deel van de ID weet. Voer het trefwoord in waarop u direct wilt zoeken. De ID's die gedeeltelijk overeenkomen met het ingevoerde trefwoord worden gevonden.

Push To Talk
Verbinding maken met de meest recent verbonden node of kamer
Wanneer het lokale knooppunt geen verbinding maakt met een ander knooppunt, wordt het knooppunt of de kamer weergegeven waarmee uw transceiver het laatst is verbonden. Selecteer het knooppunt of de kamer en start onmiddellijk een QSO.

Genieten van communicatie en het laatste nieuws.

Wanneer u met succes verbinding maakt met uw gewenste node of kamer, bent u klaar om te genieten van communicatie met het hoogwaardige WIRES-X digitale geluid. Bovendien kunt u met de nieuwsfunctie berichten, afbeeldingen en geluid uploaden/downloaden van/naar de verbindingsbestemming (knooppunt of kamer) en het lokale knooppunt. Deze nieuwe functie, die het delen van dergelijke digitale gegevens met andere WIRES-X-gebruikers over de hele wereld mogelijk maakt, vergroot de mogelijkheden om te genieten van de werking van het amateurradio.

DISCONNECTEN!!!  Als u klaar bent en de node PE1AWT wilt verlaten, vergeet dan niet te disconnecten van de kamer waarmee u het laatst was verbonden.

PE1AWT Wires-X node - kamer NO-Groningen