Delfzijl Repeater Group
Weblog #4 - 10m Repeater ...
Copyright 2008 by
"PE2AWT"
All Rights reserved
 
In fase 4 zijn er wederom leuke uitbreidingen te melden. Zo bedraagt het zendvermogen van de zender nu 31 watt. Dit was 4 watt, zoals je al in mijn vorige blogs kon lezen. Tevens heeft Alex PA3FZW een halve golf rondstraler aan zijn garage bevestigd, welke tijdelijk dienst doet als ontvangstantenne voor de repeater. Deze antenne staat op een hoogte van 3,5 meter boven de grond.

Met deze wijzigingen ben ik vanmiddag maar eens richting Groningen gereden. Ik heb hierbij de binnendoorroute gevolgd via Appingedam, Wirdum, Ten Post, langs het Eemskanaal en zo naar de brug bij Ruischerbrug. Vervolgens via de N360, Ringweg-oost en de Eemshavenweg weer terug naar Delfzijl. Hieruit bleek dat ik nog tot Ten Boer over de repeater kon werken. Gezien de ontvangstsituatie een redelijke afstand. MAAR!! toen trad al langzaam de verbazing op. Was de repeater bij Ten Boer nog s9+ 40db, zo was het signaal bij de openstaande brug in Ruischerbrug nog s8. Vervolgens ben ik de N360 opgegaan en zag ik dat het signaal bij de verkeerslichten, naar de woonwijk aldaar, nog s7 was. Hierna ben ik doorgereden naar de ringweg en was het signaal bij de vekeerslichten, onderaan de ringweg, nog s6. Bij het oprijden van de oostelijke ringweg bleef het signaal continue rond de s5, s6, om bij de afslag naar de Eemshaven weer op te lopen tot s8, s9. Eenmaal op de Eemshavenweg liep het signaal weer snel op tot s9+. Bij de afslag Middelstum was het signaal inmiddels opgelopen tot s9+ 40db. Dit bleef zo tot Oosteinde, om vervolgens tussen Oosteinde en Spijk weer verder op te lopen naar s9+ 60db. Hierbij kon ik, gedurende DE HELE BOVENSTAANDE ROUTE!! de repeater blijven openen!! Doch erover werken ging niet meer. Uit dit experiment is dan ook gebleken dat het zendbereik van de repeater echt UITZONDERLIJK goed is. Het signaal bleef de gehele route luid en duidelijk hoorbaar en ook constant aanwezig met de hierboven aangegeven signaalsterktes. Neem hierbij de eerdere resultaten van Alex, PA3FZW die de repeater in Hoogezand nog met s9 hoorde en je kan inmiddels al bijna vaststellen dat de repeater, zendmatig, de gehele provincie bestrijkt.

Op de heenweg had ik ter hoogte van Ten Boer een verbinding met Alex, PA3FZW en Henk, PE1AWT. De repeater had hier nog een signaalsterkte van s9+ 40db. Ter vergelijking: Het rechtstreekse signaal van Henk, PE1AWT was op deze lokatie s0 met 5 watt en s8 met 100 watt.

In de volgende fase is het de bedoeling om de ontvanger eenn definitieve opstellingsplaats te geven. Het is hierbij de bedoeling om ook voor de ontvangst een MAX-2000 5/8 golf antenne te gaan gebruiken.

Bijgevoegd aan deze blog zijn nog enkele foto's van Alex met de zendopstelling. Hierop zie je de kast met linktransceiver, 10m transceiver, besturing en de eindtrap. Verder de antenneopstelling op het platte dak middels een tegelstatief. Onderaan de 7,5 meter lange 10m rondstraler zie je de richtantenne voor de link naar de ontvanger.

Tijdens het schrijven van deze blog verbaas ik mij nog steeds over het bereik en de kwaliteit van de zender op zo'n frequentie. Een radiozendamateur zal in deze begrijpen wat ik bedoel hi.